The Butterfly

MArch | Summer Project 2021 | Chantry Tennis Club – Feasibility Study & Proposal (Individual)

The Butterfly is a Tennis Pavilion designed as part of a semi-live project for Chantry Tennis Club located in Moseley Park. The proposal was driven by the need for a new pavilion that could cater for current and future needs. The requirement to create views for spectators and members across both tennis courts was key, as well as the need to optimise passive environmental strategies to encourage the proposal to be as self sustaining as possible.

In response, ‘The Butterfly’ proposal found form during the optimisation for rainwater harvesting, opting for a ‘butterfly’ roof design to funnel water runoff before letting it fall into rainwater harvesting tanks either side. The pavilion itself has been elevated one metre above the ground via structural Oak stilts before taking advantage of the slope of the landscape which falls gently towards Moseley Pool.

Exterior Visual
North Elevation
Exterior Visual
Section A
Exploded Construction Isometric

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s