The Plastide Museum

BA (Hons) Architecture| Second Year | Project 2 (Individual Work) | Museum for a Speculative Future

The Plastide Museum has been designed to raise awareness at increasingly polluted waterways globally, and the impact that plastic pollution has on sea life and the marine ecosystem. Its connection to Nottingham’s Canal brings in more local context to visitors in an attempt to discourage the usage of single use plastics. The museum has adopted a brutalist, geometric take on wave forms and gills reminiscent of oceans and many sea creatures. The interior experience of the architecture is designed to create a sense of disorientation and disconnect with the outside world as a means of facilitating the sense of responsibility and realisation. The landscaping strategy expands further, both in its geometry and by incorporating several pavilions designed to recreate and hone in on specific emotions felt by marine life affected by plastic pollution.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s